Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Berita

Manage PermissionsManage Permissions
19.09.17 - Taklimat Program Masyarakat Bermaklumat

TAKLIMAT PROGRAM  MASYARAKAT BERMAKLUMAT

Oleh:Wardah Binti Haji Ibrahim

Taklimat Program Masyarakat Bermaklumat.jpg

Yang Mulia Muhammad Syahmi bin Halimshah, Pegawai Kerja Bahagian Pengambilan Semasa Menyampaikan Taklimat dan dibantu oleh Yang Mulia Haji Muhammad Emmy Shamrry bin Haji Kadir.


Selasa, 19 September — Pejabat Suruhanjaya Perkhidmatan Awam hari ini telah menyampaikan Taklimat Program Masyarakat Bermaklumat bertempat di Dewan Kemasyarakatan Kampong Bukit Beruang anjuran Jabatan Penerangan.

Taklimat ini disampaikan oleh Yang Mulia Muhammad Syahmi bin Halimshah, Pegawai Kerja Bahagian Pengambilan dan dibantu oleh Yang Mulia Haji Muhammad Emmy Shamrry bin Haji Kadir, Penolong Pegawai Kerja Tingkat I, Unit Perhubungan Awam Bahagian Pengarahan, Pejabat Suruhanjaya Perkhidmatan Awam kepada para peserta di kalangan penduduk termasuk ketua-ketua kampong terdiri daripada Kampong Telisai, kampong Bukit Beruang dan Kampong Danau.


Taklimat Program Masyarakat Bermaklumat 2.jpg Taklimat Program Masyarakat Bermaklumat 3.jpg

Para Peserta yang hadir mendengarkan taklimat tersebut

 

Taklimat ini diadakan bertujuan untuk meningkatkan ilmu pengetahuan dan memberigakan perkembangan serta usaha-usaha kerajaan dalam meningkatkan antara lainnya taraf hidup rakyat melalui aktiviti keusahawanan, taklimat-taklimat serta lawatan-lawatan.

Adapun tajuk taklimat yang telah disampaikan ialah "PSC Recruitment secara Online" yang antara lain menyentuh tentang permohonan SPA yang dahulu dikendalikan dengan menggunakan borang SPA 1 atau Borang SPA 2 dan sekarang hanya menggunakan online sahaja.

Taklimat ini juga membincangkan tentang tatacara permohonan calon, pengendalian ujian, temuduga dan lain-lain.

Di akhir majlis taklimat ini juga telah diadakan sesi soal jawab. Antara soalan-soalan yang dikemukakan ialah berapa  lamakah proses perakuan dari tarikh tutup iklan dan adakah pengendalian proses tersebut dijalankan secara automatik atau manual,  kenapakah pemohon yang overqualified tidak diperakukan untuk menjawat jawatan yang rendah berbanding kelulusan mereka dan lain-lain.
Attachments